Нов израелски шпионски софтуер, подобен на програмата Пегас, е бил използван

...
Нов израелски шпионски софтуер, подобен на програмата Пегас, е бил използван
Коментари Харесай

Нов израелски шпионски софтуер е използван за следене, включително в България

Нов израелски шпионски програмен продукт, подобен на програмата " Пегас ", е бил употребен против публицисти и политически фигури в няколко страни, измежду които и България, заяви канадската изследователска лаборатория " Ситизън лаб ", представена от Франс прес.

Този програмен продукт е основан от компанията " КуаДрийм ", учредена от някогашен израелски боен, който е бил и член на израелската NSO Group, основала " Пегас ".

Властите у нас към този момент не откриват следи от „ Пегас “

Поне петима души са били подложени на следене благодарение на новия програмен продукт в Северна Америка, Централна Азия, Югоизточна Азия, Европа и Близкия изток.

Сред тях има публицисти, представители на политическата съпротива и член на неправителствена организация, обявиха от организацията.

Най-големи нарушавания са открити в Гърция, Унгария, Полша и Кипър

Темата за частния шпионски програмен продукт излезе на напред във времето в интернационален проект, след разкритията за " Пегас ".

До юли 2021 година медийно следствие разкри лист с повече от 50 000 имена на лица, които може да са били следени с тази стратегия.

Това провокира кавги и правосъдни каузи в няколко страни, а Европейският парламент сътвори специфична проверяваща комисия по въпроса.

Софтуерът може да проникне във всеки телефон или преносим компютър

" Ситизън лаб " изясни, че откакто бъде конфигуриран на телефон или компютър, шпионският програмен продукт " КуаДрийм " може да записва телефонни позвънявания, да прави фотоси и да търси във файловете на устройството, всичко това без знанието на потребителя.

Шпионският програмен продукт разрешава достъп до данни, съхранявани в облачното вместилище, и има функционалност за самоунищожаване, с цел да скрие наличието си, откакто към този момент не се употребява.

Софтуерът може да проникне във всеки телефон или преносим компютър

От канадската лаборатория са разпознали сървъри в 10 страни, които са получавали данни от устройствата на жертвите, в това число Израел, Сингапур, Мексико, ОАЕ и България.

Софтуерът е бил продаван на държавни управления, в това число тези на Сингапур, Саудитска Арабия, Мексико, Гана, Индонезия и Мароко, съгласно Ситизън лаб.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР